Tervetuloa blogiini!

Kiitos kaikille lukijoilleni ja VAKAVA-hanketta ja Samalta viivalta 2 -teosta koskevaan keskuteluun osallistuneille. Keskustelu jatkuu täällä ja olette tervetulleita jakamaan kokemuksianne. Kommentoida saa edelleen vapaasti. Paljon onnea alkukesän ja loppukevään koitoksiin kaikille tasapuolisesti!

lauantai 19. huhtikuuta 2008

Venäläinen ajattelu vs. länsimainen ajattelu

Geopolitiikalla on selkeä yhteys venäläisiin pelkoihin ja geopolitiikka on hyvä tapaa ymmärtää venäläistä ajattelua ja kulttuuria. Lotman jakaa karkeasti venäläiset kahteen osaan. Toinen osapuoli selittää kaikki polittiset tapahtumat maantieteellisillä tekijöillä (“venäläinen” geopoliittinen näkökulma) ja toisen osapuolen mielestä tällainen on vain kansan manipulointia ja yritystä kääntää kansan huomio pois oikeasti merkityksellisistä yhteiskunnallsista ongelmista (vierasperäinen, “elintärkeät intressit” –näkökulma), kuten ihmisoikeuksista. Tätä jaottelua voisi jatkaa jopa länsimaisen ajattelun ja venäläisen ajattelun vastakkaisasetteluna, ikään kuin Venäjän kansa olisi yhtä jakautunut kuin kylmän sodan ajan maailma.

Geopoliittinen ajattelu on venäläistä ajattelua. Se koetaan sille ominaiseksi, kansan omaksi tavaksi nähdä maailmaa. Tämä näkökulma painottuu erityisesti niissä piireissä, joissa haaveillaan vielä Neuvostoliiton paluusta. Geopolitiikka liittyy olennaisesti viimeaikaisiin yhteiskunnallisiiin kiistoihin ja vaikka ajat muuttuvat Venäjällä, geopoliittiset vakiot eivät. Tällä Lotman tarkoittaa esim. Venäjän historiaa jo pitkään hallineella politiikan päätavoitteella; Venäläisten kansojen yhdistämisellä. Tämä on geopoliittinen vakio. Ajoista huolimatta Venäjän politiikan yksi päätavoite on ollut Venäjän sukuiten kansojen maantieteellinen yhdistäminen. Tätä tavoitetta yritettiin esim. Suomessa toteuttaa helmikuun manifestin tuomilla uudistuksilla. Yhtä lailla tätä tavoitetta on jo keskiajalla pyritty toteuttamaan erilaisilla valloitusretkillä. Tällainen ekspansionismi onkin kuvannut venäläisen geopoltiikan ydintä jo pitkään.

Ihmisoikeuksista ja muista “elintärkeistä intresseistä” puhuminen koetaan taas viertasperäisenä, ulkopuolelta tulleina vaikutteina, jotka eivät ilmennä venäläistä kultuuria. Näistä elintärkeistä intressesitä paasaajat kokevat, etteivä geopolitiikalla voi selitää kaikkea ja yritys tehdä niin, on tuomittava, sillä se on vain kansan huumaamista (ooppiumia kansalle) ja näön sumentamista todella tärkeistä yhteiskunnallisista ongelmista. Tässä näkökulmassa painottuu siis hyvin länsimainen ajattelutapa.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vois varmaan jonain päivänä ottaa ja lukea kaikki sinun tekstit artikkeleista :) En oo vielä yhtään saanu luettua, mutta varmaan sais uudenlaista näkemystä aiheisiin, jos sen tekisin.

Anonyymi kirjoitti...

Tätä minä lähdinkin etsimään netistä nyt! Itsellä ollut vähän hankaluuksia tämän Lotmanin artikkelin kanssa, mutta ehkä tästä on nyt apua tämän tekstin sisäistämisessä! :)

Itse haen nyt kolmatta kertaa lto:n koulutukseen, toivottavasti tällä kertaa tärppää, tänä vuonna olen ainakin selkeästi ehtinyt tekstejä lukemaan. Olen myös melko varma, että tälle sivulle palaan vielä jatkossa, ennen 7.5. :)

Johanna Koskimies kirjoitti...

Mukavaa, jos blogistani on apua. Ja näitä tekstejähän on tulossa vielä lisää.. :)

Huomioikaa, että paljon olen omia päätelmiä (ja ehkä myös mielipiteitäkin) sisällyttänyt teksteihin. Niitä tuskin kokeessa kysytään.. :D

Paljon tsemiä loppurutistuksiin!

Anonyymi kirjoitti...

Luinkin niitä vähän sillain "kursiivisesti" mutta ainakin tosiaan tää venäjä-teema auennut tässä nyt kun saanut hieman "järjellisempään" muotoon noita asioita! (voikohan noin sanoa Lotmanin tekstistä :P)

Samalla olen lueskellut kyllä opinporttia. Vielä pitääpi lukea, onneksi vielä on aikaakin!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos terityisesti tästä Lotman osiosta. Kirjassa se on mulle sekasotkua!
Miten Johanna selittäist geopolitiikka-käsitteen lyhyesti? Jospa vaikka kokeessa olisikin muuta kuin monivalintoja?

Anonyymi kirjoitti...

Eikös geopolotiikka noin lyhyesti selitettynä ole sitä, että maantieteellisen sijainnin ajatellaan vaikuttavan politiikkaan? Vai onko muilla muita selityksiä? :)

Hyvä blogi tämä!!

Johanna Koskimies kirjoitti...

Juu, yhdyn tuohon määritelmään. Eli geopolitiikka on siis maantieteellisillä tekijöiden vaikutusta päivän politiikkaan. Kun esim. s 175 sanotaan "geopoltiikka tarkoittaa selitystä melkein kaikkiin maailman tapahtumiin" tämä tarkoittaa siis sitä, että jotkut selittävät kaikki maailmat politiiset tapahtumat maantietellisisllä tekijöillä.

Johanna Koskimies kirjoitti...

Tähän voisi vielä lisätä sen, että ihmisoikeuksista puhuminen voi olla myös kulissia. Mielenkiintoista onkin,e ttä ihmisoikeuksista puhujat ovat vallapitäjiä ja geopolitiikasta paasaajat Venäjän kansalaisia. Siis näin ollen nimenomaan maantieteeelisten tekijöiden merkitys on kansalle tärkeää ja siksi juuri kuvaa aito venäläistä kulttuuria. MUTTA: olisiko tuo ihmisoikeuksista ja muiat elintärkeistä intresseistä myös Lotmanin mukaan ULKOVALTOJEN silmien sumentamisat. Sitä, että annetaan ulkovalloille kuva, että Venäjällä väliteteään ihmisoikeuksista, mutta todellisuudessa niin ei ole, kun kansaa kiinnostavat vain maantieteelliset tekijät.. Hmm...