Tervetuloa blogiini!

Kiitos kaikille lukijoilleni ja VAKAVA-hanketta ja Samalta viivalta 2 -teosta koskevaan keskuteluun osallistuneille. Keskustelu jatkuu täällä ja olette tervetulleita jakamaan kokemuksianne. Kommentoida saa edelleen vapaasti. Paljon onnea alkukesän ja loppukevään koitoksiin kaikille tasapuolisesti!

lauantai 12. huhtikuuta 2008

Metakognitiivisen taidon osa-alueet Brownin mukaan

a. Metakognitiivinen taito suunnitella tarkoittaa yksinkertaisesti oppijan taitoa pohtia tehtävää koskevia asioita ennen varsinaisen ratkaisuprosessin aloittamista. Hän voi esim. arvioida ensin tehtävän vaikeusastetta, suunnitella työskentelyvaiheitaan, muodostaa hypoteeseja ongelmaratkaisuista, vertailla erilaisia strategioita tai asettaa itselleen tavoitteita jne. Metakognitiivinen taito suunnitella ajoittuu siis hetkeen ennen ongelmanratkaisuprosessin aloittamista.

b. Metakognitiivinen taito tarkkailla tarkoittaa oppijan kykyä arvioida tehtävänratkaisun etenemistä kesken ratkaisuprosessin. Hän voi arvioida esim. jonkin strategian kelvottomaksi ja vaihtaa sen uuteen toimintamalliin. Metakognitiivinen taito tarkkailla ajoittuu siis itse ongelmanratkaisunprosessiin.

c. Metakognitiivinen taito arvioida tarkoittaa työskentelyn tavoitteiden saavuttamisen arviointia. Hän voi arvioida esim. saavutetun ratkaisun laatua ja oikeellisuutta tai vaikkapa omaa oppimistaan. Metakognitiivinen taito arvioida ajoittuu siis ongelmanratkaisuprosessin jälkeiseen hetkeen.

Ei kommentteja: