Tervetuloa blogiini!

Kiitos kaikille lukijoilleni ja VAKAVA-hanketta ja Samalta viivalta 2 -teosta koskevaan keskuteluun osallistuneille. Keskustelu jatkuu täällä ja olette tervetulleita jakamaan kokemuksianne. Kommentoida saa edelleen vapaasti. Paljon onnea alkukesän ja loppukevään koitoksiin kaikille tasapuolisesti!

maanantai 14. huhtikuuta 2008

Erityistä tukea tarvitseva lapsi

Kaikki alkaa diagnoosista. Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaan lapset määritellään erityistä tukea tarvitseviksi silloin, kun “heidän kehityksensä, kasvunsa ja oppimisensa edellytykset ovat heikentyneet sairauden, vamman tai toimintavajavuuden vuoksi. Erityisen tuen piiriin kuuluvat myös lapset, jotka tarvitsevat psyykkistä tai sosiaalista tukea kasvulleen. Lisäksi sellaiset lapset, joilla on opetuksen ja oppilashuollon asiantuntijoiden ja huoltajan mukaan kehityksessään oppimisvalmiuksiin liittyviä riskitekijöitä, ovat oikeutettuja erityiseen tukeen.”

Ennen kuin lapsi pääsee erityispalveluiden piiriin, on ammattilaisten siis todettava hänen erityishoidon ja kasvatuksen tarpeensa. Tämä saattaa kuulostaa leimaavalta, sillä lasten vaikeuksien korostamiseen liittyy läheisesti hyvin negatiivinen sävy, vaikka tämähän on vain yksi osa heistä. Jokainen on lahjakas ja heikko jossakin. Lapsen diagnosointi on kuitenkin välttämätöntä ja se auttaa ymmärtämään lapsen vaikeuksia sekä diagnoosin avulla lapsen kannalta paras koulunkäyntimuoto on mahdollista järjestää.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pitää tähän lisätä vaikka kirjassa ei aihetta käsitelläkään, että hyvin usein alkuopetusikäinen lapsi jää vaille erityistä tukea syystä että nykyään tutkimuksiin on kamalat jonot ja usein lapsi ei pääse tutkimuksiin niin pian kuin pitäisi.

Saattaa olla että lapsi aloittaa normaalin koulunkin ennen kuin häntä on ehditty testaamaan.

Anonyymi kirjoitti...

Ja vaikka diagnoosi olisikin, saattaa apu jäädä saamatta "resurssien puutteen vuoksi".
Ainakin tilannetta läheltä seuranneena olen saanut huomata, ettei avustajaa kaikissa kunnissa niin vain saa, vaikka määräys oliskin ja asiasta oltaisiin käyty taistelua vanhempienkin taholta jo muutaman vuoden ajan. Harmillista, että siitä sitten oppilas kärsii ja peruskoulu on katkolla... Joistain asioista ei vain pitäisi säästää.

Kiitos Johannalle mahtavasta blogista! On ollut suuri apu ja olen sen vielä kertaalleen tässä viimeisenä päivänä/iltana omien muistiinpanojeni tueksi lukenut. Näyt sisäistäneen kirjan asiat todella hyvin, ja lisäksi sinulla tuntuu muutenkin olevan varsin kokonaisvaltainen näkemys alasta, joten luulisi heidän sinut sisään ottavan vaikka väkisin! ;) Tsemppiä!