Tervetuloa blogiini!

Kiitos kaikille lukijoilleni ja VAKAVA-hanketta ja Samalta viivalta 2 -teosta koskevaan keskuteluun osallistuneille. Keskustelu jatkuu täällä ja olette tervetulleita jakamaan kokemuksianne. Kommentoida saa edelleen vapaasti. Paljon onnea alkukesän ja loppukevään koitoksiin kaikille tasapuolisesti!

lauantai 12. huhtikuuta 2008

Metakognitiivisen tiedon osa-alueet Iskalan ja Hurmeen mukaan

a. Metakognitiivinen tieto persoonasta tarkoittaa oppijan käsityksiä itsestä ja muista oppijana ja ajattelevana olentona. Metakognitiivinen tieto persoonasta on tietoa siitä, missä oppija on hyvä ja missä heikko. Oppijan on tiedostettava omat tietämyksensä rajat, jotta hän pystyisi suuntaamaan ajatteluaan siihen, mikä hänellä on vielä opittavana. Esim. oppijan metakognitiivista tietoa persoonasta voi vahvistaa esim. antamalla palautetta ja vihjeitä siihen, mitä oppilas ei vielä tiedä ja mitä hän tietää.

b. Metakognitiivinen tieto tehtävästä tarkoittaa oppijan käsitystä tehtävästä ja tehtävän sisältämän tiedon luonteesta. Esim. oppija tarkastellessa ja vertaillessa informaatiota annetusta tehtävästä, hän joutuu käyttämään metakognitiivista tietoaan tehtävästä.

c. Metakognitiivinen tieto strategiasta tarkoittaa oppijan tietoa siitä, miten tehtävä olisi tarkoituksenmukaista suorittaa. Metakognitiivisella tiedolla strategiasta oppija voi säädellä omaa edistymistään ja suunnitella tehtävän suorittamista. Esim. oppija voi annetun palautteen pohjalta pohtia erilaisia vaihtoehtoisia keinoja ja tapoja edetä tehtävässä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

miten niin iiskalan ja hurmeen mukaan,itse käsitin ihna selkeesti että flavelin ym....

Johanna Koskimies kirjoitti...

Hyvä huomautus! Tässä olen varmaan ajatellut, että kun on Iiskalan ja Hurmeen artikkelista kyse, niin laitanpas sen otsikkoonkin (voi, veljet, mikä logiikka!) :D

Mutta olet ihan oikeassa, metakognitio perustuu hyvin paljon Flavelliin ja niin myös tässä artikkleissa (sikäli, kun viitteitä voi uskoa) metakognitiivisen tiedon jako tietoon persoonasta, tehtävästä ja strategiasta on Flavellin jako.
Kiitos kommentistasi. Hyvä korjaus.