Tervetuloa blogiini!

Kiitos kaikille lukijoilleni ja VAKAVA-hanketta ja Samalta viivalta 2 -teosta koskevaan keskuteluun osallistuneille. Keskustelu jatkuu täällä ja olette tervetulleita jakamaan kokemuksianne. Kommentoida saa edelleen vapaasti. Paljon onnea alkukesän ja loppukevään koitoksiin kaikille tasapuolisesti!

lauantai 12. huhtikuuta 2008

Metakognitiivisen tiedon osa-alueet Dennisonin, Schrawn ja Pintrichin mukaan

a. Deklaratiivinen tieto eli mitä-tieto tarkoittaa oppijan tietoa itsestään oppijana ja tietoa tehtävän suorittamisen kannalta olennaista strategioista. Deklaratiivinen tieto on siis tietoa, siitä mitä tietoja oppijalla on jo hallussa, mitä tietoa oppijalle on annettu tehtävän annossa ja mitä keinoja ja strategioita oppijalla on käytössä tehtävän ratkaisemiseksi. (vrt. deklaratiivinen = selittävä, tiedottava)

Esim. laskukaavaa voisi luonnehtia keinoksi tai stategiaksi ratkaista jokin matemaattinen tehtävä. Kun oppilas tietää jo joitakin laskukaavoja ja tiedostaa niiden olemassaolon, puhutaan hänen deklaratiivisesta tiedosta. Vastaavasti kun oppija havaitsee kirjan takakannessa lisää laskukaavoja ja ymmärtää niiden merkityksen tehtävän ratkaisemisen kannalta (eli “tätä tietoa voin käyttää ongelmanratkaisuun”), puhutaan myös deklaratiivisesta tiedosta.

b. Proseduraalinen tieto eli miten-tieto on tietoa siitä, miten näitä keinoja ja strategioita tulisi käyttää. Miten käsitellä uutta tietoa, miten tämä strategia toimii. (vrt. proseduuri = käytäntö, menettelytapa)

Esim. laskukaava on stategia ratkaista matemaattinen tehtävä. Kun oppija tietää, miten tätä laskukaavaa tulisi käyttää, puhutaan hänen proseduraalisesta tiedostaan.

c. Konditionaalinen tieto eli miksi-tieto tarkoittaa oppijan tietoa siitä, miksi ja milloin jokin strategia on tarkoituksenmukainen tehtävän suorittamisen kannalta. (vrt. konditionaalinen = ehdollinen)

Esim. laskukaavat ovat keinoja tehtävän ratkaisemiseksi. Kun näitä keinoja on useita, on oppijan kysyttävä itseltään, miksi juuri tätä keinoa kannattaa käyttää ja milloin eli

Ei kommentteja: